Polskie superfoods – zdrowa żywność prosto z ogródka cz. 2
Siemię lniane
Kiedyś siemię lniane było stosowane głównie w postaci zawiesiny jako środek działający osłonowo na żołądek – zarówno profilaktycznie, jak i w nieżycie żołądka, przy chorobie wrzodowej oraz nadkwasocie. Obecnie nasionka te ponownie wracają do łask. Mówi się, że są one bogate w wiele składników odżywczych, dzięki czemu mają działanie prozdrowotne.
Siemię lniane jest dobrym źródłem witaminy E, niacyny, potasu, wapnia i magnezu, zawiera też spore ilości białka oraz błonnika, jednak największe znaczenie zdrowotne przypisuje się obecnym w nim kwasach tłuszczowych omega 3 oraz polifenolom [1,2,3].
Badania pokazują, że siemię lniane może ograniczać rozwój blaszki miażdżycowej, obniżać ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych trans we krwi, a także łagodzić arytmię serca. Dzięki tym działaniom spożycie siemienia lnianego zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu [4,5,6,7,8].
Spożycie siemienia lnianego obniża poziom glukozy we krwi zarówno u osób z rozpoznaną cukrzycą typu II, jak i w stanach przedcukrzycowych [9,10].
Wykazano, że fitoestrogeny obecne w siemieniu lnianym pomagają przywrócić równowagę hormonalną u kobiet w okresie menopauzy, a nawet zapobiegają rozwojowi raka piersi. Istnieją także przesłanki, że spożywanie siemienia lnianego powstrzymuje rozwój nowotworów płuc, wątroby, jelita grubego, prostaty, jajników, a także szyjki oraz trzonu macicy [11,12,13,14,15,16,17].
Uważa się, że spożywanie siemienia lnianego może mieć także pozytywny wpływ na rozwój mózgu oraz pamięć przestrzenną, jak również obniżać poziom stresu i przeciwdziałać depresji [18,19,20].
Badania wykazały, że spożywanie oleju lnianego ma pozytywny wpływ na stan skóry – zmniejsza nadwrażliwość, utratę wody, szorstkość i łuszczenie się skóry, natomiast poprawia jej uwodnienie oraz gładkość. Oprócz tego olej z nasion lnu może spowalniać proces starzenia się skóry [21,22].
Z uwagi na wiele udowodnionych działań prozdrowotnych, warto włączyć do swojej codziennej diety siemię lniane. Trzeba jednak pamiętać o zmieleniu go przed spożyciem, ponieważ nasiona w całości nie ulegają strawieniu przez organizm człowieka (najlepiej mielić siemię lniane bezpośrednio przed dodaniem go do potrawy, jednak przechowywane do 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce zachowuje większość swoich właściwości).
Zmielone siemię lniane można dodawać do jogurtu, owsianek, koktajli, sałatek, czy też ciasta naleśnikowego. Jeśli nie możesz jeść jajek z powodu alergii lub jesteś na diecie wegańskiej, możesz zastąpić jajko w wypiekach, kotletach, pasztetach (zarówno tradycyjnych, jak i wegańskich) mieszając łyżkę zmielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami wrzątku i odstawiając na kilka minut do zgęstnienia.
Warto także włączyć do diety niewielką ilość oleju lnianego, dodając go do sałatek czy też twarogu – jednak zawsze wyłącznie na zimno, ponieważ kwasy tłuszczowe zawarte w nim są bardzo niestabilne i pod wpływem ciepła, a także światła słonecznego ulegają utlenieniu. Olej lniany powinno się przechowywać w lodówce w ciemnej butelce i spożyć w ciągu 2-3 tygodni od otwarcia.
Żurawina
Żurawina stosowana jest w kuchni przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Połączenie kwaśnego, gorzkiego oraz słodkiego smaku powoduje, że wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, a także serów. Jednak równie ważne są jej właściwości prozdrowotne, dzięki którym często jest porównywana do egzotycznych jagód goji uważanych na całym świecie za superfood.
Owoce żurawiny zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C, a ponadto witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, błonnik oraz znaczącą ilość fitozwiązków, przede wszystkim antocyjanów, flawonoli i flawan-3-oli [23,24].
Obecność związków fenolowych w żurawinie sprawia, że posiada ona właściwości przeciwutleniające, co sugeruje, że może zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym – miażdżycy, nadciśnieniu, a nawet nowotworom. Związki fenolowe mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez poprawę profilu lipidowego (poziom dobrego i złego cholesterolu), zapobieganie zakrzepom i stanom zapalnym oraz obniżenie ciśnienia krwi. Związki te zapobiegają także powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz poprawiają skuteczność chemioterapii [25,26,27].
Właściwości antybakteryjne związków zawartych w żurawinie sprawiają, że zapobiega i wspomaga leczenie bakteryjnych zakażeń dróg moczowych, błony śluzowej żołądka oraz infekcji jamy ustnej, a także utrudniają osadzanie się na płytce nazębnej bakterii, dzięki czemu działają przeciwpróchniczo [28,29].
Najczęściej wykorzystywanym działaniem prozdrowotnym żurawiny jest profilaktyka i wspomaganie leczenia zakażeń układu moczowego, zapobiegają też powracającym zakażeniom. Spożywanie żurawiny w postaci świeżych lub suszonych owoców, a także produktów z nich otrzymanych (soków, ekstraktów itp.) zaleca się jako naturalną alternatywę dla terapii antybiotykami [30,31,32].
Jak widać, spożywanie żurawiny może przynieść nam wiele korzyści, jednak włączenie jej do diety może nie być takie proste. Przez cały rok można bez problemu kupić suszoną żurawinę, jednak z uwagi na cierpki smak najczęściej jest ona mocno słodzona. Kupując suszoną żurawinę warto uważać na zawartość cukrów dodanych, można też kupić świeżą lub mrożoną żurawinę bez żadnych dodatków lub soki 100% z tych owoców.
Żurawinę można stosować w postaci dżemu lub konfitury do pieczonych mięs i wędzonych serów, ale też suszoną lub surową jako składnik deserów, owsianek, granoli i koktajli. Sok można pić w profilaktyce chorób układu moczowego, zarówno nierozcieńczony, jak i w postaci dodatku do herbaty.
Kiszonki
Kiszonki to nie tylko kiszona kapusta i ogórki. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce, pieczarki, a nawet jajka. Produkty poddane kiszeniu są lżej strawne, zawierają więcej związków bioaktywnych, mniej substancji antyodżywczych, a przede wszystkim są źródłem probiotyków, czyli tak zwanych dobrych bakterii, które odbudowują mikroflorę jelitową (właśc. mikrobiotę).
Probiotyki powstające w produktach podczas ich kiszenia mają działanie profilaktyczne oraz lecznicze przy biegunkach spowodowanych przez zakażenia bakteryjne i wirusowe, a także przez przyjmowanie antybiotyków. Spożywanie kiszonek może złagodzić symptomy nietolerancji laktozy, jak również zmniejszać stany zapalne w chorobie reumatycznej oraz chorobach alergicznych (atopowym zapaleniu skóry, alergiach pokarmowych) [33,34,35,36].
Dzięki wpływowi probiotyków na odporność organizmu mówi się o zastosowaniu ich we wspomaganiu leczenia chorób przebiegających z obniżoną odpornością takich, jak nowotwory czy AIDS, a także w stanach naturalnie obniżonej odporności (podeszły wiek, ciąża, stres) [37,38].
Inne możliwe działania probiotyków to obniżenie ciśnienia krwi, kontrola poziomu cholesterolu, złagodzenie objawów w nieswoistych stanach zapalnych jelit oraz zespole jelita drażliwego, zapobieganie zakażeniom układu moczowo-płciowego, a nawet niektórym nowotworom [39,40,41,42,42,43].
Kiszonki warto przygotowywać w domu, ponieważ te sklepowe mogą zawierać niekorzystne substancje konserwujące. Przygotowywanie kiszonek w domu sprawia także, że nie jesteś ograniczony dostępnością. Możesz przygotować kiszoną dynię, rzepę, buraki, rzodkiewkę, paprykę, a także owoce – w krajach afrykańskich popularna jest kiszona cytryna.
Kiszone i fermentowane produkty warto spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu. Można buraki oraz zakwas z nich można użyć do przygotowania barszczu, natomiast kiszoną kapustę do zrobienia bigosu, kapuśniaku, czy też farszu na pierogi. Inne kiszonki warto stosować jako dodatek do obiadu lub kolacji, a także jako składnik różnych potraw – pamiętaj, że jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia!
- Dubois, V.; Breton, S.; Linder, M.; Fanni, J.; Parmentier, M. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2007, 109, 710–732.
- Kajla, P.; Sharma, A.; Sood, D.R. Flaxseed—A potential functional food source. J. Food Sci. Technol. 2015, 52, 1857–1871.
- Bernacchia, R.; Preti, R.; Vinci, G. Chemical composition and health benefits of flaxseed. Austin J. Nutr. Food Sci. 2014, 2, 1045.
- Dupasquier, C.M.C.; Weber, A.-M.; Ander, B.P. et al. The effects of dietary flaxseed on vascular contractile function and atherosclerosis in rabbits during prolonged hypercholesterolemia. Am. J. Physiol. 2006, 291, H2987–H2996.
- Dupasquier, C.M.C.; Dibrov, E.; Kneesh, A.L.; Cheung, P.K.M.; Lee, K.G.Y.; Alexander, H.K.; Yeganeh, B.; Moghadasian, M.H.; Pierce, G.N. Dietary flaxseed inhibits atherosclerosis in the LDL receptor deficient mouse in part through anti-proliferative and anti-inflammatory actions. Am. J. Physiol. 2007, 293, H2394–H2402.
- Bassett, C.M.C.; McCullough, R.S.; Edel, A.L.; Patenaude, A.; La Vallee, R.; Pierce, G.N. The alpha linolenic acid content of flaxseed can prevent the atherogenic effects of dietary trans-fat. Am. J. Physiol. 2011, 301, H2220–H2226.
- Parikh, M.; Raj, P.; Austria, J.A.; Yu, L.; Garg, B.; Netticadan, T.; Pierce, G.N. Dietary flaxseed protects against ventricular arrhythmias and left ventricular dilation after a myocardial infarction. J. Nutr. Biochem. 2019, in press.
- Caligiuri, S.P.B.; Rodriguez-Leyva, D.; Aukema, H.; Ravandi, A.; Weighell, W.; Guzman, R.; Pierce, G.N. Dietary flaxseed reduces central aortic blood pressure without cardiac involvement but through changes in plasma oxylipins. Hypertension 2016, 68, 1031–1038.
- Mani, U.V.; Mani, I.; Biswas, M.; Kumar, S.N. An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. J. Diet. Suppl. 2011, 8, 257–265.
- Hutchins, A.M.; Brown, B.D.; Cunnane, S.C.; Domitrovich, S.G.; Adams, E.R.; Bobowiec, C.E. Daily flaxseed consumption improves glycemic control in obese men and women with pre-diabetes: A randomized study. Nutr. Res. 2013, 33, 367–375.
- Cetisli, N.E.; Saruhan, A.; Kivcak, B. The effects of flaxseed on menopausal symptoms and quality of life. Holist. Nurs. Pract. 2015, 29, 151–157.
- Calado, A.; Neves, P.M.; Santos, T.; Ravasco, P. The effect of flaxseed in breast cancer: A Literature Review. Front. Nutr. 2018
- Mali, A.V.; Padhye, S.B.; Anant, S.; Hegde, M.V.; Kadam, S.S. Anticancer and antimetastatic potential of enterolactone: Clinical, preclinical and mechanistic perspectives. Eur. J. Pharmacol. 2019, 852, 107–124.
- Lin, X.; Gingrich, J.R.; Bao, W.; Li, J.; Haroon, Z.A.; Demark-Wahnefried, W. Effect of flaxseed supplementation on prostatic carcinoma in transgenic mice. Urology 2002, 60, 919–924.
- Chikara, S.; Mamidi, S.; Sreedasyam, A. et al. Flaxseed consumption inhibits chemically induced lung tumorigenesis and modulates expression of Phase II enzymes and inflammatory cytokines in A/J mice. Cancer Prev. Res. 2018, 11, 27–37.
- Christofidou-Solomidou, M.; Pietrofesa, R.; Arguiri, E.; McAlexander, M.A.; Witwer, K.W. Dietary flaxseed modulates the miRNA profile in irradiated and non-irradiated murine lungs: a novel mechanism of tissue radioprotection by flaxseed. Cancer Biol. Ther. 2014, 15, 930–937.
- Shah, N.R.; Patel, B.M. Secoisolariciresinol diglucoside rich extract of L. usitatissimum prevents diabetic colon cancer through inhibition of CDK4. Biomed. Pharmacother. 2016, 83, 733–739.
- Fernandes, F.S.; de Souza, A.S.; do Carmo, M.; Boaventura, G.T. Maternal intake of flaxseed-based diet (Linum usitatissimum) on hippocampus fatty acid profile: implications for growth, locomotor activity and spatial memory. Nutrition 2011, 27, 1040–1047.
- Mucci Dde, B.; Fernandes, F.S.; Souza Ados, S.; Sardinha, F.L.; Soares-Mota, M.; Tavares do Carmo, M. Flaxseed mitigates brain mass loss, improving motor hyperactivity and spatial memory, in a rodent model of neonatal hypoxic-ischemic encephalopathy. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids 2015, 97, 13–19.
- Naveen, S.; Siddalingaswamy, M.; Singsit, D.; Khanum, F. Anti-depressive effect of polyphenols and omega-3 fatty acid from pomegranate peel and flax seed in mice exposed to chronic mild stress. Psychiatry Clin. Neurosci. 2013, 67, 501–508.
- Neukam, K.; De Spirt, S.; Stahl, W.; Bejot, M.; Maurette, J.M.; Tronnier, H.; Heinrich, U. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol. Physiol. 2011, 24, 67–74.
- Caligiuri, S.P.B.; Aukema, H.M.; Ravandi, A.; Pierce, G.N. Elevated levels of pro-inflammatory oxylipins in older subjects are normalized by flaxseed consumption. Exp. Gerontol. 2014, 59, 51–57.
- Feghali K., Feldman M., La V.D., Santos J., Grenier D.: Cranberry proanthocyanidins: natural weapons against periodontal diseases. J. Agric. Food Chem., 2012; 60: 5728-5735
- Seeram NP. Berry fruits: compositional elements, biochemical activities, and the impact of their intake on human health, performance, and disease. J Agric Food Chem 2008 Feb 13;56(3):627-9.
- Cranberries (Vaccinium macrocarpon) and cardiovascular disease risk factors. Nutr. Rev., 2007; 65: 490-502.
- Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J.: Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów. Postępy Hig. Med. Dośw., 2009; 63: 142-158.
- Seeram N.P.: Berry fruits for cancer prevention: current status and future prospects. J. Agric. Food Chem., 2008; 56: 630-635.
- Shmuely H., Burger O., Neeman I., Yahav J., Samra Z., Niv Y., Sharon N., Weiss E., Athamna A., Tabak M., Ofek I.: Susceptibility of Helicobacter pylori isolates to the antiadhesion activity of a high- -molecular-weight constituent of cranberry. Diagn. Microbiol. Infect. Dis., 2004; 50: 231-235.
- Steinberg D., Feldman M., Ofek I., Weiss E.I.: Effect of a high-molecular-weight component of cranberry on constituents of dental biofilm. J. Antimicrob. Chemother., 2004; 54: 86-89.
- Raz R., Chazan B., Dan M.: Cranberry juice and urinary tract infection. Clin. Infect. Dis., 2004; 38: 1413-1419.
- Wang, C.-H.; Fang, C.-C.; Chen, N.-C.; Liu, S.S.-H.; Yu, P.-H.; Wu, T.-Y.; Chen, W.-T.; Lee, C.-C.; Chen, S.-C. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations. Arch. Intern. Med. 2012, 172, 988–996.
- Kimble, L.L.; Mathison, B.D.; Kaspar, K.L.; Khoo, C.; Chew, B.P. Development of a fluorometric microplate antiadhesion assay using uropathogenic escherichia coli and human uroepithelial cells. J. Nat. Prod. 2014, 77, 1102–1110.
- Marteau, P., de Vrese, M., Cellier, C.J. and Schrezenmeir, J. (2001) Protection from gastrointestinal diseases with the use of probiotics. Am J Clin Nutr 73, 430S–436S.
- Marteau, P., Flourie, B., Pochart, F., Chastang, C., Desjeux, J.F. and Rambaud, J.C. (1990) Effect of the microbial lactase (EC 3.2.1.23) activity in yoghurt on the intestinal absorption of lactose: an in vivo study in lactase-deficient humans. Br J Nutr 64, 71–79.
- Isolauri, E. (2004) Dietary modification of atopic disease: Use of probiotics in the prevention of atopic dermatitis. Curr Allergy Asthma Rep 4, 270–275.
- Murch, S.H. (2001) Toll of allergy reduced by probiotics. Lancet 357, 1057–1059.
- MacFarlane, G.T. and Cummings, J.H. (2002) Probiotics, infection and immunity. Curr Opin Infect Dis 15, 501–506.
- McNaught, C.E., Woodcock, N.P., Anderson, A.D. and MacFie, J. (2005) A prospective randomised trial of probiotics in critically ill patients. Clin Nutr 24, 211–219.
- Hata, Y., Yamamoto, M., Ohni, M., Nakajima, K., Nakamura, Y. and Takano, T. (1996) A placebo-controlled study of the effect of sour milk on blood pressure in hypertensive subjects. Am J Clin Nutr 64, 767–771.
- Rowland, I. (2004) Probiotics and colorectal cancer risk. Br J Nutr 91, 805–807.
- Sanders, M.E. and Klaenhammer, T.R. (2001) Invited review: the scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic. J Dairy Sci 84, 319–331.
- Cadieux, R., Burton, J. and Gardiner, G. (2002) Lactobacillus strains and vaginal ecology. JAMA 287, 1940–1941.
- Ouwehand, A.C., Salminen, S. and Isolauri, E. (2002) Probiotics: an overview of beneficial effects. Antonie Van Leeuwenhoek 82, 279–289.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.