W zdrowym ciele… zdrowa skóra
Nasza skóra jest bezustannie narażona na działanie zarówno czynników zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Może to prowadzić do zmian w jej wyglądzie i funkcjonowaniu – fotostarzenia, stanów zapalnych, zaburzeń odporności i innych schorzeń.
Nie wszyscy wiedzą, że sposób w jaki się odżywiamy może mieć duży wpływ na stan i wygląd naszej skóry, dlatego postanowiłam przybliżyć ten temat w dzisiejszym poście. Badania wykazują, że największy wpływ na stan tkanki skórnej ma spożycie witamin C i E, karotenoidów, kwasu foliowego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Działanie fotoprotekcyjne
Chociaż niewielkie dawki promieniowania słonecznego są bezpieczne dla skóry i przynoszą korzyści w postaci skórnej syntezy witaminy D3, to nadmierna ekspozycja na słońce może powodować fotostarzenie, czyli uszkodzenie tkanki skórnej, objawiające się po pewnym czasie w postaci zmarszczek oraz przebarwień. Dużo poważniejszą konsekwencją promieniowania słonecznego jest czerniak – rak skóry [1, 2].
Badania wykazały, że stosowanie jednoczesnej suplementacji witaminami C i E redukuje ryzyko oparzeń słonecznych. Stosowanie wyłącznie witaminy C lub wyłącznie witaminy E także zmniejsza ryzyko oparzeń, jednak efekt ten jest dużo słabszy. Karotenoidy także wykazują działanie fotoprotekcyjne, jednak największy wpływ wykazano przy łącznej suplementacji karotenoidów oraz witaminy E [3,4, 5, 6].
Kolejnym składnikiem działającym pozytywnie na barierę skórną są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, w szczególności kwasy EPA i DHA, których najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie i owoce morza. Wykazano, że przyjmowanie już 10 g tranu dziennie powoduje zmniejszenie oparzeń słonecznych. Także przyjmowanie suplementu zawierającego wyłącznie kwas EPA w ilości 4 g spowodowało ochronę zarówno na poziomie makroskopowym, jak i komórkowym [7,8,9].
Działanie fotoprotekcyjne tych składników można tłumaczyć ich właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi.
Skórna odpowiedź immunologiczna
Skóra stanowi kluczową ochronę przed patogenami, nie tylko poprzez bierną obronę przed wnikaniem drobnoustrojów do organizmu, ale także dzięki aktywnej obronie przed mikroorganizmami przez komórki układu immunologicznego zawarte w skórze.
Badania wykazały, że najbardziej istotny wpływ na zwiększoną skórną odpowiedź immunologiczną, czyli intensywność reakcji na kontakt z antygenem, mają β-karoten, kwas foliowy, witamina E, a w szczególności witamina C [10, 11, 12].
Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega 3 mogą pełnić funkcję immunomodulującą, jednak raczej zmniejszają odpowiedź immunologiczną organizmu, co może być przydatne w leczeniu chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych, a niekoniecznie u zdrowych osób [13, 14, 15].
WNKT w atopowym zapaleniu skóry i łuszczycy
Zarówno AZS, jak i łuszczyca to dosyć często występujące choroby skóry. AZS charakteryzuje się nadmierną odpowiedzią zapalną, natomiast łuszczyca odznacza się nadmierną proliferacją komórek naskórka oraz stanem zapalnym skóry.
Wykazano, że włączenie do diety olei roślinnych zawierających duże ilości WNKT omega-6 może spowodować wzrost syntezy mediatorów przeciwzapalnych, co poprawia stan osób cierpiących na choroby zapalne skóry [16,17].
Kwasy omega-3 również mają wpływ przeciwzapalny, co może być spowodowane działaniem hamującym produkcję cytokin prozapalnych – interleukiny 1 i czynnika martwicy nowotworów [18,19, 20, 21].
Produkty zalecane
Dieta pozytywnie wpływająca na stan skóry powinna być bogata w kwasy omega-3, których dobrym źródłem są oleje roślinne (lniany, rzepakowy), a także tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia czy konopi.
Kolejnym ważnym składnikiem jest witamina E. Jej źródłem jest olej słonecznikowy, migdały, orzechy laskowe, ryby, płatki owsiane, mleko pełnotłuste i jego przetwory, a także niektóre owoce i warzywa.
Następnym istotnym składnikiem są karotenoidy. Najbardziej znanymi są β-karoten – barwnik pomarańczowy oraz likopen – barwnik czerwony. Dobrym źródłem β-karotenu są marchew, morele, jarmuż, natka pietruszki, szpinak, natomiast likopen występuje w pomidorach, czerwonych grejpfrutach, czy też arbuzach.
Źródłem kwasu foliowego, będącego kolejnym ważnym dla zdrowia skóry składnikiem, są przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste, a także pomidory, buraki, pomarańcze, ziarna, orzechy i pieczywo pełnoziarniste.
Pamiętaj, aby w swojej codziennej diecie zawierać jak najwięcej różnokolorowych warzyw i owoców – pomoże ci to dostarczyć do organizmu różnych substancji aktywnych, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia.
- Krutmann J, Ahrens C, Roza L, Arlett CF. The role of DNA damage and repair in ultraviolet B radiation-induced immunomodulation: relevance for human photocarcinogenesis. Photochem Photobiol 1996;63:394–6.
- Scharffetter-Kochanek K, Brenneisen P, Wenk J, et al. Photoaging of the skin from phenotype to mechanisms. Exp Gerontol 2000; 35:307–16.
- Fuchs J, Kern H. Modulation of UV-light-induced skin inflammation by D-alpha-tocopherol and L-ascorbic acid: a clinical study using solar simulated radiation. Free Radic Biol Med 1998;25:1006–12.
- . Eberlein-König B, Placzek M, Przybilla B. Protective effect against sunburn of combined systemic ascorbic acid (vitamin C) and d-alphatocopherol (vitamin E). J Am Acad Dermatol 1998;38:45–8.
- Stahl W, Heinrich U, Jungmann H, Sies H, Tronnier H. Carotenoids and carotenoids plus vitamin E protect against ultraviolet lightinduced erythema in humans. Am J Clin Nutr 2000;71:795–8.
- Lee J, Jiang SG, Levine N, Watson RR. Carotenoid supplementation reduces erythema in human skin after simulated solar radiation exposure. Proc Soc Exp Biol Med 2000;223:170–4.
- Rhodes LE, O’Farrell S, Jackson MJ, Friedmann PS. Dietary fish oil supplementation in humans reduces UVB-erythemal sensitivity but increases epidermal lipid peroxidation. J Invest Dermatol 1994; 103:151–4.
- Rhodes LE, Durham BH, Fraser WD, Friedmann PS. Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption. J Invest Dermatol 1995;105:532–5.
- Rhodes LE, Azurdia RM, Dean M, et al. Systemic eicosapentaenoic acid reduces UVB-induced erythema and p53 induction in skin, while increasing oxidative stress, in a double-blind randomized study. Br J Dermatol
- Bogden JD, Bendich A, Kemp FW, et al. Daily micronutrient supplements enhance delayed-hypersensitivity skin test responses in older people. Am J Clin Nutr 1994;60:437–74.
- Bunker VW, Stansfield MF, Deacon-Smith R, Marzil RA, Hounslow A, Clayton BE. Dietary supplementation and immunocompetence in household elderly subjects. Br J Biomed Sci 1994;51:128–35.
- Girodon F, Galan P, Monget AL, et al. Impact of trace elements and vitamin supplementation on immunity and infections in institutionalized elderly patients: a randomized controlled trial. Arch Intern Med 1999;159:748–54.
- Kelley DS, Branch LB, Love JE, Taylor PC, Rivera YM, Iacona JM. Dietary -linolenic acid and immunocompetence in humans. Am J Clin Nutr 1991;53:40–6.
- Kelley DS, Nelson GJ, Branch LB, Taylor YM, Schmidt PC. Salmon diet and human immune status. Eur J Clin Nutr 1991;46:397–404.
- Wu D, Meydani M, Leka LS, et al. Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects. Am J Clin Nutr 1999;70:536–43.
- Steward JCM, Morse PF, Moss M, et al. Treatment of severe and moderately severe atopic dermatitis with evening primrose oil (Epogam): a multi-centre study. J Nutr Med 1991;2:9–15.
- Berth-Jones J, Graham-Brown RAC. Placebo-controlled trial of essential fatty acid supplementation in atopic dermatitis. Lancet 1993;341:1557–60.
- Bittiner SB, Tucker WFG, Cartwright I, Bleechen SS. A doubleblind, randomized, placebo-controlled trial of fish oil in psoriasis. Lancet 1998;1:378–80.
- Lassus A, Dahlgren AL, Halpern MJ, Santalathi J, Happonen HP. Effects of dietary supplementation with polyunsaturated ethyl ester lipids (Angiosan) in patients with psoriasis and psoriatic arthritis. J Int Med Res 1990;18:68–73.
- Søyland E, Funk J, Rajka G, et al. Effect of dietary supplementation with very long-chain n3 fatty acids in patients with psoriasis. N Engl J Med 1993;328:1812–6.
- 21.Søyland E, Funk J, Rajka G, et al. Dietary supplementation with very long-chain n3 fatty acids in patients with atopic dermatitis. A double-blind, multicentre study. Br J Dermatol 1994;130:757–64.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.